A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1998 látogató és 22 gyertyagyújtó van itt,
akik 39 személyért átlagosan 19 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

József Attila (költő) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (5 db)


gyertya


Született: 1905. 04. 11. Budapest

Elhunyt: 1937. 12. 03. Balatonszárszó


József Attila (Budapest,  Ferencváros,  1905.  április 11. [1] – Balatonszárszó, 1937.  december 3. )  huszadik századi posztumusz Koss uth-  és Baumgarten- díjasmagyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel és öngyilkossága körül is találhatóak ellentmondások.


Szegedi Tudományegyetemen taná rnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt kirobbant jobboldali tiltakozások eredményeként Horger Antalprofesszor eltanácsolta a tanári pályától. Ezután nyugati egyetemekre iratkozott be: Bécsben hallgatott előadásokat, majd Párizsban a Sorbonn e- on tanult. Közben megismerkedett az akkori német és francia költészettel, és tökéletesítette nyelvtudását.


Már külföldön is szimpatizált a kommunizmussal, és Magyarországra hazatérve kapcsolatba lépett az illegális munkásmozgalommal. Zaklatott magánéletét azonban érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek terhelték, és az ehhez társult rendszertelen életvezetése oda juttatta, hogy összeomlott azidegrendszere. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomáson egy vonat alá került és szörnyethalt.


Mindössze harminckét évet élt, az Ady Endre utáni magyar költészet legjelentősebb alakja. A második világháború után a szocialista világköltészet ünnepelt vezéregyéniségévé vált. Műfordítóként a szomszéd népek kortárs lírájával foglalkozott és értékesek Villon- fordításai is. (Forrás: Wikipédia)


Első gyertya meggyújtva: 2015. 04. 22.
Gyújtotta: Szika Levente Zoltán
Szika Levente Zoltán
Szika Levente Zoltán

5 gyertya ég az eddig gyújtott 1035 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (5 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide