A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1619 látogató és 19 gyertyagyújtó van itt,
akik 50 személyért átlagosan 40 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

 
Honthy Hanna (Hannuska) gyertyája
 

 
ÉvaÉva
Éva
Ezt a gyertyát Éva gyújtotta 18 napja Hannuskáért.
Ez a gyertya már leégett.

Oka: Szeretetből  
Nyugodjon Békében!

Soha nem feledjük!

Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (6 db)

üzenet   Üzenet küldése a gyertya gyújtójának



Született: 1893. 02. 21. Budapest

Elhunyt: 1978. 12. 30. Budapest


Honthy Hanna (eredetileg Hügel Hajnalka, Hajnal Hajnalka; Budapest, 1893. február 21. Budapest, 1978. december 30. ) Kossuth- díjas színművésznő, operettprimadonna, Érdemes és Kiváló Művész.


Hügel János nyomdász és Hanrich Emma varrónő lánya, élete a Nefelejts utca egy földszinti udvari lakásából indult. 10 éves korában felvették az Opera balettiskolájába, de a szólókarrierhez nem volt megfelelő a testalkata. Egy gazdag mecénás segítségével színi tanulmányait magánúton végezte el 1914–15- ben Rákosi Szidi, 1915–17- ben Bárdi Ödön tanítványaként, később a világhírű tenorista, Anthes György tanította énekelni. Tehetsége csak a kiinduló pont volt pályájához: hatalmas szorgalommal, minden lehetséges eszközzel küzdött egész életén át azért, hogy képességeihez mért szerephez jusson a magyar színjátszásban. Talán ő volt az utolsó igazi operettprimadonna, még idős korában is, csaknem élete végéig.


Évtizedeken át volt a XII. kerületi Deres utca lakója. A híres villa kerítésére nem került emléktábla, se a Nefelecs utcai szülőházra.


Rákosi Szidi színiiskolájának elvégzése után szerződtette a Népopera, ahol a Tengerész Kató című operettben szerepelt, már mint Hajnal Hajnalka, de a várt átütő siker elmaradt. Ezután Pozsonyban, Debrecenben szerepelt. Férjhez ment dr. Halmos Géza miniszteri tanácsoshoz, aki megalkotta számára a Honthy Hanna művésznevet. 1916- tól a főváros különböző színházaiban – Vígszínház, Revü Színház, Blaha Lujza Színház, Király Színház, Belvárosi Színház – kapott szerződést.


1922- ben, a Bajadér című Kálmán Imre- operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten.


1925–27- ben és 1949- től a Fővárosi Operettszínház tagja volt, bár igazán csak egyes szerepekre szerződött. Prózai színházakban is sikerrel szerepelt, de ő elsősorban az operett és a daljáték műfajának volt vezető énekese, évtizedeken át ünnepelték mint primadonnát. Igazi sztár volt a színpadokon, otthon és külföldön egyaránt hatalmas sikert aratott képességeivel és egyedi hangfekvésével.


A második világháború után Gáspár Margit szerződtette a Fővárosi Operettszínházhoz a már jóval 50- en túli primadonnát. Operettek átdolgozásával (Csárdáskirálynő, Luxemburg grófja stb) kreálták számára a „grande dame” szerepkört, egy- egy korábbi szerepet felnagyítva (Mme Fleury, Cecília) .


Honthy csak a színháznak élt; ezt magánélete megsínylette, mindhárom férje megélte ezt a tényt. Még 70 éves korában is énekórákra járt, és 80 éves születésnapján is fellépett még egyszer. Filmen keveset játszott, 1941- ben a Régi nyárban korábbi színpadi sikerét elevenítette fel, szerepelt a Déryné (1951) , Díszelőadás(1955) és mint az operett múzsája, a Bástyasétány '74 című alkotásokban.


Főbb szerepei [szerkesztés]



Filmjei [szerkesztés] Játékfilmek [szerkesztés]



  • Budapesti hangos filmkabaré (1931)

  • Régi nyár (1941)

  • Déryné (1951)

  • Díszelőadás (1955)

  • Bástyasétány ' 74 (1974)


Tévéfilmek [szerkesztés]



  • Csárdáskirálynő (1963)

  • Nyolcvanéves Cecília (1973)

  • Honthy Hanna emlékoldal a facebookon ! jelöljétek !



Első gyertya meggyújtva: 2013. 04. 10.
Gyújtotta: Molnár Tamás
Molnár Tamás
Molnár Tamás

6 gyertya ég az eddig gyújtott 1026 közül.
 
Oldala Oldala
 
üzenet Üzenet küldése a gyertya gyújtójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (6 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide