A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1789 látogató és 42 gyertyagyújtó van itt,
akik 68 személyért átlagosan 53 gyertyát gyújtanak percenként.
Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Gyertyagyújtás Honthy Hannáért
Jelenleg nem vagy belépve!
Ha belépsz, akkor:
 • használható saját képgaléria, így könnedén tudsz képeket beilleszteni
 • napi 20 gyertyához nem kell vizuális kód
 • rendszerezve láthatod gyertyáidat, beleértve a már leégetteket is
 • könnyen lemásolhatod bármelyik gyertyádat
 • módosíthatod a gyertyáidat
 • kérhetsz e-mail értesítést
Ha szeretnél belépni, akkor lépj be most, ha eddig még nem regisztráltál, akkor ezt a Regisztráció alatt megteheted.
Az ok, amiért a gyertyát gyújtod:
Az itt kiválasztott ok határozza meg a gyertya keretét. Ha az "Egyéb" okot választod, mindenképpen add meg, hogy miért!

Gondolataid, érzéseid:
 
A HTML szerkesztő menüjében a Képgaléria ikonra kattintva saját képgalériát tudsz létrehozni.
A képgalériába feltöltött képeket egyszerűen be lehet illeszteni a szerkesztett oldalba.
A gyújtó neve:*
E-mail-ben értesítést kérek, mielőtt leég a gyertya: Az e-mail értesítő kéréséhez be kell jelentkezni
Gyújtás helye (a térképen ezen a helyen fog megjelenni a gyertyád) Ashburn (Ha ez nem felel meg, belépés után az Adataid menüpont alatt tudod megváltoztatni.)
Honthy Hanna (Hannuska)

Tölts fel Te is képet a képgalériájába

gyertya


Született: 1893. 02. 21. Budapest

Elhunyt: 1978. 12. 30. Budapest


Honthy Hanna (eredetileg Hügel Hajnalka, Hajnal Hajnalka; Budapest, 1893. február 21. Budapest, 1978. december 30. ) Kossuth- díjas színművésznő, operettprimadonna, Érdemes és Kiváló Művész.


Hügel János nyomdász és Hanrich Emma varrónő lánya, élete a Nefelejts utca egy földszinti udvari lakásából indult. 10 éves korában felvették az Opera balettiskolájába, de a szólókarrierhez nem volt megfelelő a testalkata. Egy gazdag mecénás segítségével színi tanulmányait magánúton végezte el 1914–15- ben Rákosi Szidi, 1915–17- ben Bárdi Ödön tanítványaként, később a világhírű tenorista, Anthes György tanította énekelni. Tehetsége csak a kiinduló pont volt pályájához: hatalmas szorgalommal, minden lehetséges eszközzel küzdött egész életén át azért, hogy képességeihez mért szerephez jusson a magyar színjátszásban. Talán ő volt az utolsó igazi operettprimadonna, még idős korában is, csaknem élete végéig.


Évtizedeken át volt a XII. kerületi Deres utca lakója. A híres villa kerítésére nem került emléktábla, se a Nefelecs utcai szülőházra.


Rákosi Szidi színiiskolájának elvégzése után szerződtette a Népopera, ahol a Tengerész Kató című operettben szerepelt, már mint Hajnal Hajnalka, de a várt átütő siker elmaradt. Ezután Pozsonyban, Debrecenben szerepelt. Férjhez ment dr. Halmos Géza miniszteri tanácsoshoz, aki megalkotta számára a Honthy Hanna művésznevet. 1916- tól a főváros különböző színházaiban – Vígszínház, Revü Színház, Blaha Lujza Színház, Király Színház, Belvárosi Színház – kapott szerződést.


1922- ben, a Bajadér című Kálmán Imre- operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten.


1925–27- ben és 1949- től a Fővárosi Operettszínház tagja volt, bár igazán csak egyes szerepekre szerződött. Prózai színházakban is sikerrel szerepelt, de ő elsősorban az operett és a daljáték műfajának volt vezető énekese, évtizedeken át ünnepelték mint primadonnát. Igazi sztár volt a színpadokon, otthon és külföldön egyaránt hatalmas sikert aratott képességeivel és egyedi hangfekvésével.


A második világháború után Gáspár Margit szerződtette a Fővárosi Operettszínházhoz a már jóval 50- en túli primadonnát. Operettek átdolgozásával (Csárdáskirálynő, Luxemburg grófja stb) kreálták számára a „grande dame” szerepkört, egy- egy korábbi szerepet felnagyítva (Mme Fleury, Cecília) .


Honthy csak a színháznak élt; ezt magánélete megsínylette, mindhárom férje megélte ezt a tényt. Még 70 éves korában is énekórákra járt, és 80 éves születésnapján is fellépett még egyszer. Filmen keveset játszott, 1941- ben a Régi nyárban korábbi színpadi sikerét elevenítette fel, szerepelt a Déryné (1951) , Díszelőadás(1955) és mint az operett múzsája, a Bástyasétány '74 című alkotásokban.


Főbb szerepei [szerkesztés]Filmjei [szerkesztés] Játékfilmek [szerkesztés] • Budapesti hangos filmkabaré (1931)

 • Régi nyár (1941)

 • Déryné (1951)

 • Díszelőadás (1955)

 • Bástyasétány ' 74 (1974)


Tévéfilmek [szerkesztés] • Csárdáskirálynő (1963)

 • Nyolcvanéves Cecília (1973)

 • Honthy Hanna emlékoldal a facebookon ! jelöljétek !Első gyertya meggyújtva: 2013. 04. 10.
Gyújtotta: Molnár Tamás
Molnár Tamás
Molnár Tamás0 gyertya ég az eddig gyújtott 433 közül.

Gyertyái(0 db)

Oldala   Oldala