A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 2189 látogató és 6 gyertyagyújtó van itt,
akik 13 személyért átlagosan 29 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Dr. Czeizel Endre (Dr. Czeizel Endre orvos, genetikus) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (3 db)


gyertya


Született: 1935. 04. 03. Budapest

Elhunyt: 2015. 08. 10. Budapest


Czeizel Endre 1935. április harmadikán, Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a budapesti cisztercitában és II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végezte, orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte.


Fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése volt. Igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében.  1970- től vezetője a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (25 éves működését tanulmányban foglalta össze) . 1973- ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. 1996- 98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, innen ment nyugdíjba.  


A hetvenes évektől genetikai tanácsadást is végzett, kidolgozta a genetikai tanácsadás úgynevezett magyar módszerét, majd az 1980- as években pedig az optimális családtervezési modellt. 2014- ben úgy értékelte, életművét szétverték, az általa felépített dolgokból nem sok minden maradt.


Elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak,  az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring Systemnek és az European Environment Mutagenic Societynek, alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak, szakértője WHO- nak.


Czeizel munkásságát rengeteg díjjal ismerték el: megkapta a Semmelweis- díjat, hatvanadik születésnapján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2000- ben megkapta az USA Kennedy- díját, valamint 2002- ben megkapta az USA Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját.  Emellett kétszeres Markusovszky- díjas, SZOT- díjas, Ifjúsági- díjas, Kiváló Orvos, Fényes Elek Emlékéremes volt.


Első gyertya meggyújtva: 2015. 08. 10.
Gyújtotta: Gizella
Gizella
Gizella

3 gyertya ég az eddig gyújtott 3717 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (3 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide