A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1056 látogató és 10 gyertyagyújtó van itt,
akik 15 személyért átlagosan 29 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

Avar István (Avar István, a nemzet színésze) oldala
Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (19 db)



Született: 1931. 03. 20. Egercsehi

Elhunyt: 2014. 09. 13.

Avar István 1954- ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Heves megyei Egercsehiben született 1931- ben. Tizennégy éves korában bányamunkásként már családfenntartó volt, hadifogságba esett apja helyett. A papi hivatás vonzotta, és csak miután apja 1948- ban hazatért a fogságból, színjátszó köri társainak biztatására felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Elsőre felvették és 1954- ben szerzett diplomát a főiskolán.

Először a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1960- tól a Madách, 1966- tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 1985- től nyugdíjazásáig pedig újra a Madách Színházban játszott, aztán a Pesti Magyar Színház előadásain lépett fel. Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, nagysikerű előadások résztvevője volt.


Színpadi szerepei mellett számos magyar film és tévéjáték főszereplője volt (Vasvirág, Két emelet boldogság, Párbeszéd, A fekete város, Mocorgó, Égi bárány, Álmatlan évek, Hamis a baba) . A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított, 1973 és 1990 között - pártonkívüliként - országgyűlési képviselő volt, emellett tagja a parlament kulturális bizottságának.


Művészi munkáját 1963- ban és 1969- ben Jászai Mari- díjjal, 1975- ben Kossuth- díjjal ismerték el. A kiváló művész címet 1980- ban nyerte el, 2001- ben, Sinkovits Imre halála után a nemzet színészévé választották. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal 2007- ben kapta meg. Nyolcvanéves korában, az MTI- nek adott interjúban arról beszélt, hogy - bár megszámlálhatatlan filmben, tévéjátékban szerepelt, rengeteget szinkronizált - számára a színház az igazi.


 


Első gyertya meggyújtva: 2014. 09. 13.
Gyújtotta: Gizella
Gizella
Gizella

19 gyertya ég az eddig gyújtott 12117 közül.
 
Az oldal szerkesztése Az oldal szerkesztése
 
üzenet Üzenet küldése az oldal létrehozójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (19 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide