A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával elfogadom a cookie-k használatát. Megértettem További információk
Gyertyaláng.hu a Facebook-on
 
Belépés
E-mail címed:

Jelszavad:



Regisztráció
Elfelejtett jelszó


Jelenleg 1937 látogató és 68 gyertyagyújtó van itt,
akik 83 személyért átlagosan 47 gyertyát gyújtanak percenként.




Visszajelzés


Az oldal ajánlása

 
Kaszap István (István) gyertyája
 

 
MargóMargó
Margó
Ezt a gyertyát Margó gyújtotta 551 napja Istvánért.
Ez a gyertya már leégett.

Oka: Gondolok rá  

Tölts fel Te is képet a képgalériájába gyertyagyújtás Új gyertya gyújtása gyertyái Gyertyái (10 db)

üzenet  Üzenet küldése a gyertya gyújtójának


gyertya


Született: 1916. 03. 25. Székesfehérvár

Elhunyt: 1935. 12. 17. Székesfehérvár

TISZTELETREMÉLT Ó KASZAP ISTVÁN November 13.
*Székesfehérvár , 1916. március 25. +Székesfehérvár , 1935. december17.

A Soroksárról Fehérvárra elszármazott Kaszap család harmadik gyermekeként született. Két bátyja és két húga volt (Béla és József, Rózsa és Gabriella) . Édesapja főellenőrként dolgozott a postán.


Első iskolaéveit Székesfehérváro tt a Belvárosi Elemi Iskolában, a gimnáziumot a ciszterciek Szent István gimnáziumában végezte. Tizenhat éves koráig csak annyiban tűnt ki társai közül, hogy szívesebben ministrált, nem szerette a durva diákcsínyeket és nagy gonddal törekedett állapotbeli tisztaságának megőrzésére. Gyermekkorának indulatos, makacs természetén nagy küzdelem és sok- sok kudarc után sikerült úrrá lennie. A tanulásban tudatosan nevelte magát a szorgalmas, pontos, eredményes munkára. Eleinte ugyanis - - a sok olvasás miatt - - nem jeleskedett az iskolai tennivalókban, de a hatodik gimnázium első félévében kapott meglehetősen gyenge bizonyítvány után pontos, szigorú napirend szerint készült óráról órára. Az eredmény a kitűnő érettségi volt.


E változással együtt csendesebb, elmélyültebb kezdett lenni. Kereste a magányt, ugyanakkor - - szeretetből tudatosan vállalt és mindenki felé megnyilvánuló - - szolgálatkészsé ge csak növekedett. Nyolcadikos gimnazista volt, amikor eldöntötte, hogy jezsuita lesz. 1934. július 31- én, Szent Ignác ünnepén lépte át a budai Manréza küszöbét. A jezsuita szabályzat szerint a novíciátus két évig tart és egyvégtében kell letölteni. Ez lett az akadálya annak, hogy István, akinek az Úr csak másfél évet adott a rendben, fogadalmas lehessen.


Gyermekkorában egészséges volt, gimnazista évei alatt sokat sportolt, sőt tornászbajnoksá gokat nyert. Mikor azonban a rendbe való felvételi alkalmából az orvos előtt állt, lázas volt. Mivel egyébként teljesen egészségesnek mutatkozott, az izgalomnak tudták be ezt, és nem tekintették a belépés akadályának. Hamarosan azonban betegeskedni kezdett: ismételten begyulladt a mandulája, néha annyira, hogy a hangját is elveszítette, majd az ízületeire ment a gyulladás, megdagadt a bokája, és ujjain, nyakán, arcán kelések keletkeztek. A novíciátus első hónapjaiban tökéletesen azonosult a rend célkitűzéseivel , engedelmes készséggel fogta meg elöljárója kezét, hogy Krisztus számára alkalmas eszközzé formálják, de már Karácsony táján megkapta Istentől az első jeleit annak, hogy a türelemmel viselt szenvedések nagyon is szűk útján, egyedül a megfeszített Krisztus lesz az ő vezére.


A következő év már a betegség ideje: orrvérzések, gennyes mellhártyagyull adás, kelések, rosszindulatú tályogok követik egymást. Tizenkilencedik születésnapját a Vöröskereszt- kórház sebészeti osztályán műtét utáni gyengeségben tölti. Egymás után távolítják el testéből a kisebb- nagyobb tályogokat, daganatokat, melyek mindig újratermelődnek . Június közepén úgy tűnik erőre kap: a hosszú fekvéstől legyengült novícius fölkelhet és járni tanulhat, a hónap végén visszatérhet a Manrézába. Július végén azonban elölről kezdődik minden: mandulája ismét begyullad, testén újra jelentkeznek a fájdalmas, felfakadó kelések. Egyelőre egy orvos- rendtársa kezeli a folyton lázas beteget. Közben lassan- lassan szembe kell néznie a minden testi kínt meghaladó szenvedéssel: elöljárói minden türelmes engedménye és próbálkozása ellenére előbb- utóbb végleg el kell hagynia a rendet. Kezdi fölismerni, hogy az ő novíciátusa a mennyei Atya házának előszobája lesz.


Isten akaratát úgy akarja fogadni, mint legfőbb javát és boldogságát. Felírja magának egy papírra - - hogy mindig szeme előtt legyen - - Lisieux- i Szent Teréz szavait: , , Emlékezzél, hogy a te szent akaratod az én nyugalmam és egyedüli boldogságom. Átadom neked magam, és félelem nélkül elalszom a te karjaid között, ó isteni Üdvözítőm' ' .


November 3- án búcsúzik novíciustársait ól és a rendtől. Otthon a család nagy szeretettel és megilletődött gyengédséggel fogadja az egykori tornászbajnokot , akit a betegség hónapjai után - - tizenkilenc évesen - - a lelki érettségben ősz- öregen lát viszont: nagyon szelíd, komoly és csendes, arca sápadtabb, de tekintete nyílt és derűs; egész magatartásában van valami megnevezhetetle n vonás, valami szép összeszedettség ; minden szava és tette egyszerű, tiszta és formás, és valami nemes tartózkodással sosem adja át magát teljesen annak, amit tesz vagy mond. Olyan, mint azok, akik soha sincsenek egyedül, mert figyelmük egy szálát a bennük lakozó Jelenvalóhoz kötik, és mindig Isten jelenlétében járnak.


Hazaérkezése után öt nappal belázasodik, s a székesfehérvári kórházba szállítják. Két hét múlva azonban elég erőt érez magában ahhoz, hogy kivetesse manduláit, melyekhez eddig az állandó gyulladások miatt nem nyúlhattak. A műtétet december 4- én Budán, a Vöröskereszt- kórházban végzik. Tíz nap múlva gyógyultnak látszóan hagyja el a kórházat. Otthon azonban még aznap este belázasodik: 38, majd 40 fokot mutat a lázmérő. Többé semmit sem tud lenyelni. December 16- án beszállítják a helyi kórházba; előtte gyónt és fölvette az utolsó kenet szentségét.


A kórházban láza 40 fok felett van, torka mind dagadtabb, fulladozni kezd, 17- én hajnalban gégemetszést végeznek rajta. Hajnali ötkor írásban papot kér a mellette virrasztó nővértől, aki - - miután az éjszakás nővér a gyógyulásban bízva megtagadta kérését - - sietve keresi meg a kórház lelkészét. Mire visszaérkeznek, a beteg már elveszítette eszméletét. Így fogadta az utolsó áldást és a pápai föloldozást. Fél órával később átment a mennybe Urához, Istenéhez.


Utolsó üzenete - - erőtlen, kissé kusza írással - - a szüleihez szólt:


, , Isten veletek! Odafönn találkozunk. Ne sírjatok, mennyei születésnap ez. A jó Isten áldjon meg benneteket! ' '


Teste ma Székesfehérváro tt, a Prohászka- emléktemplom (Vasútvidéki plébániatemplom ) falához épített kriptában nyugszik. Boldoggáavatási eljárását a székesfehérvári egyházmegye megindította.

Első gyertya meggyújtva: 2011. 11. 05.
Gyújtotta: Zsuzsi
Zsuzsi
Zsuzsi

10 gyertya ég az eddig gyújtott 7214 közül.
 
Oldala Oldala
 
üzenet Üzenet küldése a gyertya gyújtójának
 
gyertyagyújtás elküldése Elküldöm egy ismerősömnek
 
Új gyertya gyújtása Új gyertya gyújtása
 
Gyertyái Gyertyái (10 db)
 
Gyertyái a térképen Gyertyái a térképen



Megosztás közösségi oldalakon: QR kód QR kód


Megosztás egyéb weboldalakon: megnyitásához kattints ide